Na svečanom dijelu konferencije o ekonomiji „Sinergija - ključ uspjeha regiona“ koju organizuje Privredna komora Crne Gore, predsjedniku Opštine Petru Smoloviću uručen je BFC SEE sertifikat.

Prilikom poslednje nadzorne provjere Bijelog Polja, utvrđeno je da procenat ispunjenosti kriterijuma procesa sertifikacije iznosi 90 %, čime je Bijelom Polju omogućeno da postane prva Opština u Crnoj Gori koja će dobiti status sertifikovane lokalne samouprave koja je izgradila povoljno poslovno okruženje.

“Osjećam veliko lično i profesionalno zadovoljstvo, činjenicom da smo postali prva opština u Crnoj Gori koja je dobila sertifikat o ispunjavanju BFC standarda i priliku da u naredne 3 godine sa ponosom nosimo naziv “Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality”. Za ovaj uspjeh moram da odam priznanje članovima tima koji su iznijeli čitav proces, tokom kojeg smo radili na ispunjavanju traženih kriterijuma. Podatak da smo na kraju ostvarili 90 od maksimalnih 100 procentnih poena najbolje govori o uspješnosti našeg rada” – rekao je Predsjednik Smolović.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. godine i do sada se u proces sertifikacije uključilo više od 100 gradova i opština iz pet zemalja. Pored Bijelog Polja u proces dobijanja sertifikata ušle su i Podgorica, Tivat, Danilovgrad, Žabljak i Cetinje.

Ispunjavanjem uslova za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Sertifikacija opština i gradova po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi je jedinstveni program za evaluaciju i unapređenje uslova za poslovanje na lokalnom nivou. Program sertifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smjernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.