Danas su u kabinetu predsjednika Petra Smolovića, potpisani ugovori o bespovratnoj finansijskoj podršci korisnicama programa „Žensko preduzetništvo“ koji sprovodi Opštna Bijelo Polje.

Odlukom o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2019. godinu podržani su biznis planovi: ”Proširenje proizvodnih kapaciteta sirare”, ”Razvoj poljoprivrede-Stočarstvo”, ”Računovodstvena agencija-ovlašćeni računovođa" i “Osnaživanje žena sa invaliditetom u preduzetništvu”.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, čestitao je preduzetnicama na hrabrosti da počinju sopstveni biznis, izražavajući nadu da će bespovratna pomoć Opštine biti dobar podsticaj za razvoj biznisa koje su započele.

“Kako sam informisan od Komisije, radi se o 4 jako kvalitetna programa, za koje će vjerujem na samom početku ova bespovratna pomoć Opštine biti vjetar u leđa ka cilju kojem težite.  Istraživanja su pokazala da je kod žena primjetan strah od započinjanja sopstvenog biznisa i da imaju manji nivo samopouzdanja za razliku od muškarca. Ja sa ovog mjesta želim da ohrabrim sve naše sugrađanke da vjeruju u sebe i svoje ideje, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da pružamo podršku dobrim idejama i planovima” - rekao je predsjednik Smolović.

Opština Bijelo Polje je sa zadovoljstvom ušla u ovaj projekat, a budžetom za 2020.godine je udvostručen iznos sredstva za projekte ženskog preduzetništva.

Hristina Nedović je kazala da je došla iz Slovenije na porodično imanje sa ciljem da započne poljoprivredni biznis zasnovan na uzgoju stoke.

„Želim svojim primjerom da podstaknem mlade iz Crne Gore da se ne iseljavaju iz naših sela da ne napuštaju svoju domovinu, jer se na selu može lijepo živjeti. Ja sam se prije godinu dana vratila iz Slovenije u Prijeloge i namjeravam da održim porodično imanje i da se bavim poljoprivredom“ – kazala je Nedović.

Za Milku Stojanović iz radionice Zlatne ruke ova podrška znači mnogo, naročito kako je kazala, za žene sa invaliditetom koje će uz pomoć ovakvih programa zasnovati radni odnos i doprinijeti porodičnom budžetu. 

„Jeste malo sredstava, ali dovoljno za početak same djelatnosti, u nedostatku opreme, u nedostatku radnog prostora i svega onoga što bi trebalo da čini resurse jednog uspješnog biznisa. Zato je ovo prvi korak, a nadam se da neće biti ni poslednji, da se podržavaju takvi programi gdje mi žene imamo satisfakciju da izdržavamo porodicu“ navela je Stojanović.

Elvira Mulić iz Orahovice godinama se bavi proizvodnjom sira i mlijeka. Planovi su joj, kako je istakla  da proširi kapacitete u proizvodnji.

„Zahvaljujem se predsjedniku Opštine na dobijenim sredstvima sa kojima imam namjeru da proširim siraru i povećam broj muznih grla“ - kazala je Mulić.

Suzana Veličković je otvorila svoju kancelariju koja se bavi računovodstvenim poslovima.

„Ja sam aplicirala za sredstva i tražila sam kvalitetan program koji će da nas uveže sa poreskom upravom i nadam se da ću uspjeti u svojoj zamisli jer početak je dobar“ - navela je Veličković.

Podsjetimo, na inicijativu Ženske političke mreže pokrenut je projekat o podršci ženskom preduzetništvu koji će biti nastavljen i naredne godine.