Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, u okviru projekta „Smjestimo korupciju u muzej“, sproveo  mjerenje transparentnosti lokalnih samouprava i izradio Indeks transparentnosti crnogorskih opština.

Transparentnost je mjerena u šest oblasti – rad lokalne skupštine, budžet, borba protiv korupcije kroz postojeće mehanizme, opšta dostupnost informacija, javne nabavke, i javne rasprave i javni konkursi, uz korišćenje ukupno 61 indikatora koji su bili ocjenjivani od sa 1 ili 2 poena, zavisno od složenosti.

Kao najtransparentnije opštine u 2019.godini nagrađeni su Opština Bijelo Polje i Glavni grad Podgorica, a nagrade su primili Petar Smolović, predsjednik Opštine Bijelo Polje i Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine opštine Glavnog grada Podgorica na završnoj konferenciji održanoj u Podgorici.

Opština Bijelo Polje je nakon sprovedenog istraživanja i upoređivanja nalaza, pokazala najveći uporedni stepen transparentnosti,  uz Glavni grad Podgoricu, sa 56 poena od mogućih 100 poena koliko je iznosio maksimum po uspostavljenom Indeksu transparentnosti crnogorskih opština.

"Sajt Opštine Bijelo Polje je napravio ozbiljan iskorak u odnosu na prethodne godine, kada je mjerena transparentnost opština, iako je tada metodologija bila manje zahtijevna. Ovo ukazuje da rukovodstvo Opštine prepoznaje značaj unaprijeđenja nivoa dostupnosti informacija i ukupne otvorenosti prema građanima i zainteresovanih stranama" - navodi se u obrazloženju Centra za građansko obrazovanje.

Potrebe za daljim unaprijeđenjem postoje, a CGO će u narednom periodu dostaviti detaljne preporuke kako bi se nastavilo sa primjenom dobrih praksi, a samim tim se išlo i ka tome da opština bude onakav servis građana koji će odgovoriti na potreben najšire strukture.

Predsjednik Petar Smolović se zahvalio Centru za građansko obrazovanje na nagradi, koja je prema njegovim riječima dodatan motiv na putu uspostavljanja novih standarda u funkcionisanju i radu Opštine Bijelo Polje.

“Smatram da samo lokalne administracije koje uspiju da svoj rad sagledaju očima građana, mogu biti uspješne. Tim principima vođena Opština Bijelo Polje je pravi primjer kako se ispunjavaju evropski standardi. Nastavićemo sa unapređenjem rada naših organa pa ćemo u narednom periodu nastaviti sa uspostavljanjem e-uprave” – kazao je predsjednik Petar Smolović.